duminică, 13 noiembrie 2016

Un apartament la Paris, Michelle Gable

Les demimondaines

Nu am cuvinte. Aproape. O poveste romantica scrisa dupa o poveste reala si aici nu ma refer la dragostea propriu-zisa dintre doi oameni ci la mai multe. Dragoste adevarata (unde mereu cineva are de suferit, cineva dintre cei doi implicati de preferabil), dragostea de sine (le Comte), dragoste de bani, de lucruri scumpe, de rochii si de cat de bine arati. Pentru ca in societatea de atunci nu tu erai acel cineva care hotara daca arati bine, acel cineva era dragul nostru instrument de tortura : ziarul. 

Nu ai cum sa nu te indragostesti de Marthe de Florian, o demi-mondena a aniilor 1800, care hotaraste singura si pentru ea sa isi faca o viata imbaiata in lux in Parisul scriitorilor, al pictorilor si in general al artistilor. Parisul cel vechi, romantic, delirant, frumos dar mai ales bogat si pacatos. O poveste superba unde damele frumoase conduceam barbatii puternici, o poveste care iti fura sufletul pe viata, cu o usoara tenta tragica... pentru ca altfel, nu ar fi fost completa.

Povestea descrisa in carte incepe c-am asa: acum ceva ani este descoperit un apartament la Paris, un apartament la prima vedere abandonat care nu a mai fost deschis de 70 de ani. Apartementul unei prostituate de lux, a Marthei de Florian. Cand specialista in mobila veche April Vogt, vine sa puna piesele la licitatie si pentru prima data se deschide apartamentul doar pentru echipa ei, acestia raman fara suflare: apartamentul este infoliat in obiecte de arta scumpe, in picturi de lux, in oglinzi facute cadou de catre ministrul Frantei ai aniilor 1800, mese facute cadou de conti, rochii - tot cadouri pentru Marthe de la nepotul lui Victor Hugo, si nu in ultimul rand : un tablou nemaivazut pana acum de pictorul maestru Boldini. 
Dar comoara cea mai de pret pe care o gaseste April este chiar viata lui Marthe in forma jurnalelor acesteia. Asa ajunge April sa cunoasca poeti si artisti, obiceiurile lor, dramele si divorturile ale celor mai populari oameni ai Parisului in perioada sa de glorie, in La Belle Epoque.

Consumandu-se cu o casatorie usor instabila si cu un nou amor a la Paris, April ajunge sa o viseze pe demi-mondena si noaptea, doreste sa cunoasca tot mai mult viata doamnei in cauza. Si pe deasupra se lupta ca aceasta licitatie sa ii poarte numele lui Marthe de Florian. In cele din urma ajunge sa o cunoasca pe nepoata acesteia care ii mai adauga fler dar si rautate lui madame de Florian si gata cu mini spoilerele. 
Eu sper sa cititi aceasta carte pentru ca in primul rand este un manifest, aceasta este istoria care ar trebui studiata in scoli, istoria oamenilor adevarati si a artistilor care tot incearca sa ne schimbe lumea in mai bine din anii 1600 incoace.

Spor la citit si astept parerea voastra :D








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu